ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ. Τι είναι και τι προσφέρει;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ. Τι είναι και τι προσφέρει;

Άρθρο του Λοϊζου Ασβεστά στην εφημερίδα “Θεσσαλία” 1/8/2021

Το σωματείο ιδρύθηκε στα Καλά Νερά με την επωνυμία Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου, ο οποίος αποτελεί τη συνέχεια στην περιοχή της άτυπης ομάδας People for Greece με έδρα το Βέλγιο και μέλη παιδιά Ελλήνων μεταναστών ανθρακωρύχων. Μεγάλος στόχος του Συλλόγου είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αγορά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί στα Καλά Νερά, που το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες.

Προσωρινή πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου, μέχρι να γίνουν οι εκλογές τον Αύγουστο, είναι η κ. Άννα Κοντογιάννη Βαρδάκη.
Η οποία, με καταγωγή από τη Μαγνησία, ήταν συντονίστρια της άτυπης ομάδας People for Greece, που αποτελείται από παιδιά Ελλήνων μεταναστών ανθρακωρύχων από το Σαρλερουά και τη Λιέγη και άλλες πόλεις, ομάδα που άρχισε τη δράση της το 2012 στο Βέλγιο, με τον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο να είναι η συνέχεια στην Ελλάδα και τα Καλά Νερά.

«Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου με έδρα τα Καλά Νερά είναι ουσιαστικά η συνέχεια της άτυπης ομάδας People for Greece. Τα αδέρφια του συζύγου μου Ντίνου Βαρδάκη, Αλέξανδρος και Γρηγόριος, πήραν τη σκυτάλη, μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα και τα Καλά Νερά. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν το έργο του εθελοντισμού των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε η Άννα Κοντογιάννη Βαρδάκη.

Για 35 χρόνια η Άννα Κοντογιάννη Βαρδάκη και 40 χρόνια ο σύζυγός της Ντίνος Βαρδάκης ζούσαν στο εξωτερικό και από το 2000 έως το 2004 διέμεναν στη Μόσχα. «Όσο ζούσαμε στη Μόσχα, η κ. Λιάνα Κουτσουβέλη, δικηγόρος και συντονίστρια του βολιώτικου σωματείου Έλληνες εθελοντές, οργάνωσε με τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Μαγνησίας συλλογή φαρμάκων, τα οποία απεστάλησαν σε αντικαρκινικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ρωσίας για παιδιά 1-18 ετών. Εκείνη την περίοδο επίσης αγοράστηκαν βιβλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με βοηθήματα στα ρωσικά για παιδιά Ελληνόπουλα τρίτης γενιάς στη Μόσχα, καθώς και στο Τομσκ» εξηγεί η ίδια για τις πρώτες δράσεις και κοινωνικές ενέργειες.

Όπως τόνισε, στη Μόσχα η ομάδα People for Greece ιδρύθηκε το 2014, ενώ είχε αρχίσει ήδη η προσπάθεια το 2012 στο Βέλγιο από παιδιά Ελλήνων μεταναστών ανθρακωρύχων, συνεχίζοντας τη δράση μέχρι σήμερα, βοηθώντας τη χώρα τους και τους Έλληνες με όποιον τρόπο μπορούν.

Μεγάλος στόχος του Συλλόγου είναι να μαζευτούν τα χρήματα για την αγορά ενός ημιαυτόματου ηλεκτρικού απινιδωτή, με «εμπνεύστρια» του εγχειρήματος τη γιατρό του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής κ. Ηλιάνα Κεράνη. «Πριν χρόνια, επειδή τα καλοκαίρια διαμένουν στα Καλά Νερά περίπου 4.500 τουρίστες συν τους 500 μόνιμους κατοίκους, η κ. Ηλιάνα Κεράνη, η οποία έρχεται μία φορά την εβδομάδα στο αγροτικό ιατρείο των Καλών Νερών για τις ανάγκες των ασθενών, εξέφρασε την ανησυχία της πως σε περίπτωση ενός καρδιολογικού προβλήματος και μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, ειδικά το καλοκαίρι, με την αυξημένη κίνηση, ίσως να είναι πολύ αργά. Έτσι παρακάλεσε, αν μπορούσαμε, να αγοράσουμε έναν ημιαυτόματο ηλεκτρικό απινιδωτή» σημείωσε.
Η κ. Άννα Κοντογιάννη Βαρδάκη ανέφερε πως με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου, αδερφού του Ντίνου Βαρδάκη, που μένει στις Βρυξέλλες, παλιότερα στάλθηκαν από πανεπιστημιακό νοσοκομείο ειδικά αμαξίδια, τα οποία φτιάχτηκαν και παραδόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

«Έχουμε συγκεντρώσει ένα ποσό από εκδήλωση που έγινε στην ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών, λίγο πριν τον πρώτο εγκλεισμό στις Βρυξέλλες, και αναζητούμε το υπόλοιπο ποσό για την αγορά του απινιδωτή. Για αυτό έχουμε ζητήσει την οικονομική βοήθεια από ιδιώτες, εταιρείες και πρόσωπα του δημόσιου βίου» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Υπάρχει ανταπόκριση και βρισκόμαστε κοντά, ώστε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα. Η ανησυχία μου είναι να αγοράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον απινιδωτή, γιατί το καλοκαίρι μαζεύεται πολύς κόσμος στα Καλά Νερά».

Σκοποί του Συλλόγου
Στους σκοπούς του Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ψυχαγωγικών και άλλων αναγκών των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, η στοχευμένη επισιτιστική και ενδυματική στήριξη των άπορων της περιοχής, η προβολή του πλούτου της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών του Νοτίου Πηλίου, η ανάδειξη και προβολή ποιοτικού κινηματογράφου, διοργάνωση καλλιτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα υλοποίησης των σκοπών του Συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής, η διοργάνωση και λειτουργία μικρού κοινωνικού παντοπωλείου, η διοργάνωση πολιτιστικών – μουσικών εκδηλώσεων που θα στηρίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη, η διοργάνωση μικρού κινηματογράφου που θα ονομαστεί «Μίνι Σινέ Καλά Νερά», η στήριξη κοινωνικών δομών του Πηλίου και του Δήμου Βόλου και η συνεργασία με σωματεία της Ελλάδας, του εξωτερικού και ειδικά του Βελγίου.