Φιλάνθρωποι με απόθεμα ψυχής ~ Βολιώτες με κοινωνικές ευαισθησίες

Φιλάνθρωποι με απόθεμα ψυχής ~ Βολιώτες με κοινωνικές ευαισθησίες

Με ευαισθησία η Αννα και ο Ντίνος Βαρδάκης πρωτοστάτησαν στη δημιουργία νεοσύστατου συλλόγου αλληλεγγύης

Ομογενείς με φιλάνθρωπα συναισθήματα τα μέλη της οικογένειας Βαρδάκη, προσφέρουν διακριτικά χέρι βοήθειας σε άπορες οικογένειες, στρέφοντας με προσοχή το βλέμμα στην ανθρώπινη δυστυχία. Πολίτες του κόσμου η Αννα και ο Ντίνος Βαρδάκης, έχουν εμφυσήσει στα παιδιά τους αξίες ζωής, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα φιλανθρωπίας, που θεσπίστηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με το ζεύγος Βαρδάκη, που μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες, προσφέροντας διακριτικά βοήθεια, όπου υπάρχει ανάγκη.

Εκφραση βαθιάς κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης για την Ελλάδα η ομάδα People for Greece, η οποία δημιουργήθηκε στο Βέλγιο από ομογενείς, με στόχο την προσφορά βοήθειας στα χρόνια της κρίσης. Η οικογένεια Βαρδάκη πρωτοστάτησε στη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας, που έχει προσφέρει κατ’ επανάληψη βοήθεια σε συλλόγους και φορείς στη Μαγνησία, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής.

Η Αννα Βαρδάκη μαζί με τον σύζυγό της Nτίνο και τα αδέλφια του Αλέξανδρο και Γρηγόρη Βαρδάκη, που διακρίνονται στο διπλωματικό και επιστημονικό πεδίο, δημιούργησαν την ομάδα που έχει κατ’ επανάληψη βοηθήσει τη Μαγνησία. Με φροντίδα διοργάνωσαν εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, σε άλλες πόλεις του Βελγίου, αλλά και τη Μαγνησία, συγκεντρώνοντας χρήματα, τα οποία αξιοποίησαν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, που δόθηκαν σε φορείς της περιοχής.

Κοντά στον συνάνθρωπο

Πρόσφατα ανέλαβε δράση ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου, το νέο Σωματείο που ιδρύθηκε στα Καλά Νερά και αποτελεί τη συνέχεια της εθελοντικής δράσης της ομάδας People for Greece με έδρα το Βέλγιο. Πρώτος στόχος του Συλλόγου είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αγορά ημιαυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί στα Καλά Νερά, για την κάλυψη πάγιων και έκτακτων αναγκών.

Ως πρώτη πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ο νεοσύστατος Σύλλογος ανέλαβε να συγκεντρώσει είδη ρουχισμού σε άριστη κατάσταση, που ήδη δόθηκαν στους πυρόπληκτους της γειτονικής Βόρειας Εύβοιας μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ενθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας η Αννα και ο Ντίνος Βαρδάκης αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «σκοποί του Συλλόγου είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ψυχαγωγικών και άλλων αναγκών των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, η στοχευμένη επισιτιστική και ενδυματική στήριξη των άπορων της περιοχής, η προβολή του πλούτου της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών του Νοτίου Πηλίου, η ανάδειξη και προβολή ποιοτικού κινηματογράφου, διοργάνωση καλλιτεχνικών και μουσικών εκδηλώσεων».

Πολυδιάστατη δράση

Εχοντας ως βάση τα Καλά Νερά όπου διαμένουν, μετά από πολλά χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, το ζεύγος Βαρδάκη και τα παιδιά τους, έχουν διαρκώς την προσοχή τους στραμμένη στην αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη κι όσα συνθέτουν την έννοια της προσφοράς.

Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου εξελέγη η Αννα Βαρδάκη, με τον σύζυγό της να συμμετέχει επίσης στο ΔΣ, στηρίζοντας ένθερμα την προσπάθεια.

Πολύπλευροι και πολυδιάστατοι οι στόχοι του Συλλόγου, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής. «Στόχος μας είναι η δημιουργία μικρού κοινωνικού παντοπωλείου, η διοργάνωση πολιτιστικών – μουσικών εκδηλώσεων που θα στηρίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη, η δημιουργία μικρού κινηματογράφου, η στήριξη κοινωνικών δομών του Πηλίου και του Βόλου και η συνεργασία με σωματεία της Ελλάδας, του εξωτερικού και ειδικά του Βελγίου» τονίζει το ζεύγος Βαρδάκη.

Βολιώτες με ευαισθησίες

Βολιώτες στην καταγωγή αμφότεροι, επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, μετά από πολλά χρόνια διαμονής στο εξωτερικό.

Η Αννα Βαρδάκη, απόφοιτη της Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών, μετά τον γάμο της με τον Ντίνο Βαρδάκη, διπλωματικό υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακολουθούσε τον σύζυγό της σε κάθε γωνιά της Γης, μέχρι το μακρινό Μπαγκλαντές, μεγαλώνοντας με φροντίδα τα παιδιά τους, Ελένη, Δήμητρα-Μαρία, Δημήτρη-Λαυρέντη και Σοφία.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βίωνε η Ελλάδα, ανέλαβαν δράση, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια Ελλήνων μεταναστών στο Βέλγιο που είχε ως στόχο την προσφορά βοήθειας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, του Σαρλερουά και της Λιέγης σύστησαν την εθελοντική ομάδα People for Greece, που έχει κατ’ επανάληψη συνδράμει το Κοινωνικό Ιατρείο Βόλου, το Στέκι Αλληλεγγύης Νέας Ιωνίας, το ίδρυμα Ασπρες Πεταλούδες, το Ορφανοτροφείο Βόλου, το Νοσοκομείο Βόλου, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Ψυγείων Αγριάς, αλλά και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Βόλου, Κατερίνης, Δράμας, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, τους Γιατρούς του Κόσμου Θεσσαλονίκης, φορείς της Αθήνας, της Μυτιλήνης κ.ά.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε φόρο τιμής στη μνήμη του πεθερού της Αννας, Δημήτριου Βαρδάκη, που έφυγε το 1928 από τις Πινακάτες στα αμπάρια ενός πλοίου με προορισμό τη Μασσαλία για ένα καλύτερο μέλλον και του πατέρα της, Λαυρέντιου Κοντογιάννη, παιδί δωδεκαμελούς οικογένειας από τον Αγιο Λαυρέντιο.

Από καρδιάς προσφορά

«Αισθάνομαι ότι θέλω να βοηθήσω τον κόσμο όσο μπορώ περισσότερο και πιο ουσιαστικά. Μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αυτό που κάνουμε» ομολογεί η Αννα Βαρδάκη.

Κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης, απαιτεί συλλογική δράση, αφοσίωση και οργάνωση, για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως αναφέρει ο Ντίνος Βαρδάκης. «Πρέπει όλοι μαζί με συλλογικές προσπάθειες, δουλειά και αυταπάρνηση να αντικαταστήσουμε το εγώ με το εμείς και να οικοδομήσουμε μια χώρα των ονείρων μας. Δηλαδή να χτίσουμε συλλογικά την Ελλάδα των ανθρώπων, μια καλύτερη Ελλάδα» επισημαίνει το ζεύγος Βαρδάκη.

Μετά από πολλά χρόνια διαμονής στο εξωτερικό, έχοντας εικόνες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και κυρίως γνώση για τις συνθήκες ζωής στις χώρες του τρίτου κόσμου, η οικογένεια Βαρδάκη επέστρεψε στη Μαγνησία, στα Καλά Νερά όπου διατηρούν σπίτι και δεν παραλείπουν, να προσφέρουν από καρδιάς, κινητοποιώντας δημιουργικά και τον κοινωνικό τους περίγυρο, συνοδοιπόροι και εθελοντές σε έναν κοινό σκοπό, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

https://www.taxydromos.gr/m/418374/filanthrwpoi-me-apothema-psyxhs-voliwtes-me-koinwnikes-eyaisthhsies.html