««Όχι» στην πλατφόρμα LNG στον Παγασητικό»

««Όχι» στην πλατφόρμα LNG στον Παγασητικό»

«Όχι» στην πλατφόρμα LNG στον Παγασητικό λέει ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ν. Πηλίου και καλεί όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται δε και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε «Το 2010 πτώχευσε η Ελλάδα λόγω κακοδιαχείρησης των δημοσιονομικών με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 1981. Η πτώχευση αποτέλεσε μέγα πολιτικό σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διέλυσε την ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία 40 χρόνια ζήσαμε σκάνδαλα με τη σέσουλα: σκάνδαλο Κοσκωτά, σκάνδαλο με το Χρηματιστήριο, σκάνδαλο των δομημένων ομόλογων, σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά προγράμματα, σκάνδαλα διαφθοράς στα πλαίσια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, σκάνδαλο Siemens, λίστα Lagarde, μίζες στα δημόσια έργα κλπ.

Ακολούθησε το δημοψήφισμα, μια κορυφαία πράξη πολιτικής απατεωνιάς τον Ιούλη του 2015.

Η Βουλή ψήφισε Μνημόνια μέχρι το 2060 με εξαμηνιαίες επιτηρήσεις από τους δανειστές-δυνάστες και λαβωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα που πληρώνει ο λαός. Δεσμεύτηκε μέχρι το 2114 η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ως εγγύηση για την έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων. Τα δάνεια υπέγραψαν Υπουργοί των Οικονομικών. Πυρκαγιές κατακαίνε την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Εκατοντάδες εκατομμύρια € του λαού και των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδότησαν έναν ανύπαρκτο ελληνικό σιδηρόδρομο, σκοτώστρα των παιδιών μας.

Απανωτές πλημμύρες κατέστρεψαν φέτος τη Θεσσαλία, το Βόλο, το Πήλιο.

Και τώρα;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζουν το φάκελο ενός έργου πλωτής πλατφόρμας για την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) χωρητικότητας 150,000 m3 στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου. Για ποιούς λόγους;

Για τα κέρδη των ολίγων και την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας. Δηλαδή, για την συνέχιση της εξάρτησής μας από ξένα και ντόπια συμφέροντα.

Δεν χρειαζόμαστε άλλο σκάνδαλο.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που εδρεύει στα Καλά Νερά, καλώ όλα τα μέλη μας, φίλες και φίλοι του με τους παππούδες, γιαγιάδες, μανούλες, μπαμπάδες, παιδιά και εγγόνια να συστρατευθούν κατά της εγκατάστασης πλατφόρμας LNG στο Παγασητικό. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου που διοργανώνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το Σάββατο 9 Δεκέμβρη και ώρα 12.30 το μεσημέρι στη παραλία του Βόλου. Ο Σύλλογος θα συμμετάσχει.

Συμμεριζόμαστε τις αρνητικές εισηγήσεις, τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Μαγνησίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου  Ελλάδας, των Δήμων του Νομού μας, του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στεκόμαστε δίπλα στις δημοκρατικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών. Σύσσωμοι, αυτοί οι θεσμοί έχουν ταχθεί κάθετα αντίθετοι απέναντι σ’ αυτή την επένδυση-έκτρωμα που θα εξαφανίσει το Παγασητικό, μια κλειστή και περιβαλλοντικά ευαίσθητη θάλασσα.

Με ελλιπή δημόσια διαβούλευση κατά παράβαση σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η πλατφόρμα LNG πρόκειται να εγκατασταθεί 1,2 χλμ από τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, 7,5 χλμ από το Βόλο, 9 χλμ από την Νέα Αγχίαλο και 150 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή.

Θα καταστραφούν ο λαός, ο Βόλος, η οικονομία της Μαγνησίας, οι θέσεις εργασίας, ο τουρισμός, η αλιεία, η θαλάσσια ζωή, το περιβάλλον, η ίδια μας η ζωή. Για πάντα.

Λέμε ΟΧΙ στην εξαφάνιση του όμορφου τόπου μας.

Λέμε ΟΧΙ στη πλωτή πλατφόρμα LNG στο Παγασητικό.

Λέμε ΝΑΙ στον άνθρωπο και στη κοινωνία που αγωνίζεται. Απαιτούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας. Με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και αειφόρα ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη όμως για όλους”.

https://magnesianews.gr/magnisia/ochi-stin-platforma-lng-ston-pagasitiko.html