ΠΡΑΚΤΙΚΑ της Α’ ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

& ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

της Α’ ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών

Καλά Νερά, Σάββατο 5 Μάρτη 2022

 

 Παρόντες

Τα 5 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) όπως συγκροτήθηκε σε σώμα κατόπιν αρχαιρεσιών τον Αύγουστο του 2021 και 5 μέλη του Συλλόγου.

Εισαγωγή

Εκ μέρους του ΔΣ, η Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρόντες στην Α’ ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας.

Ο αγιασμός των γραφείων του νεοσύστατου Συλλόγου στα Καλά Νερά έγινε στις 4 Οκτώβρη 2021. Η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού Νοτίου Πηλίου απαριθμεί 48 μέλη που ήταν οικονομικά τακτοποιημένα στο τέλος του προηγούμενου έτους,  δηλαδή στις 31 Δεκέμβρη.

 

Η Πρόεδρος του ΔΣ συνέχισε την εισήγηση της ως εξής.

 

« 1. Καταβολή ετήσιας συνδρομής από τα μέλη

Για την καταβολή από τα μέλη του ποσού της ετήσιας συνδρομής για το 2022, που ανέρχεται στα 10 € το άτομο, παρακαλώ την Νίκη και την Μαρία για την άμεση είσπραξη της συνδρομής  -παράλληλα με τον απολογισμό που θα κάνω τώρα των δραστηριοτήτων του Συλλόγου για το πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκέμβρη 2021 που είμασταν σε ενέργεια.

 

 1. Απολογισμός δραστηριoτήτων το 2021

Η πρόοδος το έτος 2021 στην υλοποίηση των επιδιωκόμενων σκοπών του Συλλόγου, σύμφωνα με το Καταστατικό του, έχει ως εξής.

 

2.1  Στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ψυχαγωγικών και άλλων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου

 

 • Κοινωνικό Καφενείο και ομάδα γυναικών

Από την 4η Οκτώβρη 2021 λειτουργεί, ως χώρος κοινωνικοποίησης των μελών, το Κοινωνικό Καφενείο του Συλλόγου, εντός των γραφείων του, στην πάροδο μπροστά στην  προβλήτα του χωριού.

Κάθε μέρα της βδομάδας από τις 8 πμ μέχρι 11 πμ και από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη, το Κοινωνικό Καφενείο του Συλλόγου είναι προσβάσιμο για το μέλη.

Προσέρχονται, κατά μέσω όρο, 7 μέλη κάθε πρωί. Μόνο εμβολιασμένοι που φοράνε μάσκα και τηρούν τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας εισέρχονται στο χώρο του Συλλόγου. Σερβίρεται καφές και τσαϊ.

Υπεύθυνος του Κοινωνικού Καφενείου είναι ο φίλος μας ο Γιώργος ο Κορομηλής τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του.

 

Όσον αφορά τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου, ιδιαίτερα τον χειμώνα που το χωριό των Καλών Νερών είναι τρομακτικά νεκρό, μερικές κυρίες πρότειναν να οργανωθεί ομάδα γυναικών οι οποίες θα ανταμώνουν κάποια απογεύματα στα γραφεία του Συλλόγου με προτεινόμενες δραστηριότητες την αγιογραφία και την χειροτεχνία. Ήδη, οι πρώτες συναντήσεις των γυναικών πραγματοποιήθηκαν κάτω από την καθοδήγηση της Έφης Τζουβάρα την οποία ευχαριστώ επίσης θερμά.

 

Τέλος Νοέμβρη πέρσι, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήρι χειροτεχνίας «Ασορτί» στις Πινακάτες, η πρώτη συνάντηση του Συλλόγου μας με μέλη του «Ασορτί» καθώς και του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Πινακάτες» με σκοπό τη συνεργασία.

 

 • Κοινωνικό Φροντιστήριο

Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

Από την 5η Οκτώβρη πέρσι, μαθητές  του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε απόγευμα αφιλοκερδώς από εθελόντρια εκπαιδευτικό 1½ ώρα ενισχυτική διδασκαλία στην νεοελληνική γλώσσα και στην προπαίδεια σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου του χωριού τους που επίσης ευχαριστώ θερμά.

 

Μαθήματα εισαγωγής στη πληροφορική

Ο Σύλλογος προσέγγισε έναν φορέα Ελλήνων μεταναστών στο Βέλγιο και ευελπιστεί ότι θα βοηθηθεί εντός του 2022 με την δωρεά και αποστολή στα Καλά Νερά 6 μεταχειρισμένων computer lap-top από τις Βρυξέλλες για την εκμάθηση της πληροφορικής και χρήσης κομπιούτερ προς όφελος μελών του Συλλόγου που το επιθυμούν.

Φίλος ηλεκτρονικός επιστήμονας που εργάστηκε στις Βρυξέλλες και διαμένει τώρα στον Άγιο Λαυρέντη, είναι διατεθειμένος να διδάξει αφιλοκερδώς πρακτικά μαθήματα πληροφορικής στα μέλη του Συλλόγου μια ή και δυο φορές τη βδομάδα.

Εάν και εφόσον, παραλάβει ο Σύλλογος τα computer lap-top, θα σας ειδοποιήσουμε.

 

Μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής

Θα δημοσιευθεί στο τοπικό τύπο αγγελία σχετικά με την υποβολή στο Σύλλογο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από καθηγητές / τριες αγγλικών και πιάνου με την ευχή οι εκπαιδευτικοί αυτοί να είναι σε θέση να προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα στα μέλη του Συλλόγου.

 

 • Δημόσια υγεία: αγορά απινιδοτή για τα Καλά Νερά

Ο Σύλλογος συγκέντρωσε χρήματα για την αγορά ημιαυτόματου εξωτερικού απινιδοτή. Το κόστος του άνηλθε στα 2,160 € με κουτί ασφαλείας. Η παράδοση του απινιδοτή θα γίνει εντός Μαρτίου 2022.

Τοποθετήθηκε στο φαρμακείο των Καλών Νερών.

Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Συλλόγου τον Κο Νίκο Φράγκο.

 

Θα ανακοινωθεί και θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα ένα ενημερωτικό Σεμινάριο που θα διοργανώσει ο Σύλλογος για τη χρήση του απινιδοτή.

Εκπαιδευτές θα είναι το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ηλιάνας Κεράνη.  Το Σεμινάριο θα λάβει μέρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών.

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από την Βολιώτικη ΜΚΟ ονόματι «Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας», η οποία ήρθε σε επικοινωνία με το Προεδρείο του Συλλόγου, να δώσει αφιλοκερδώς, κατόπιν αίτησης του Συλλόγου, μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ ) στα μέλη.

Είναι απαραίτητο 10 μόνιμοι κάτοικοι Καλών Νερών, άνδρες και γυναίκες, να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο χειρισμού του απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ, την άνοιξη που μας έρχεται, πριν το χωριό καλωσορίζει 5000 παραθεριστές το καλοκαίρι.

 

2.2  Προβολή λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πηλίου για κοινωνικό σκοπό

 

Από κοινού με το εργαστήρι «Ασορτί», το Χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κοροπής Μηλεών, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «τα Σπάλαθρα» Αργαλαστής, ο Σύλλογος μας διοργάνωσε το πρώτο Φιλανθρωπικό παζαράκι Χριστουγέννων στα Καλά Νερά τη Κυριακή 19 Δεκέμβρη.

 

Πουλήθηκαν είδη λαϊκής τέχνης από το «Ασορτί» Πινακατών  και είδη δώρων από το Σύλλογο για την κάλυψη του υπολοίπου ποσού που απαιτείται για την αγορά του απινιδοτή για τα Καλά Νερά. Οι καθαρές εισπράξεις στο Παζαράκι ανήλθαν στα 530 €. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες και όλους που συμμετείχαν.

 

2.3  Επισιτιστική και ενδυματική στήριξη απόρων

 

 • Μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ο Σύλλογος δημιούργησε και λειτουργεί στην αποθήκη των γραφείων του ένα μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Αρχές Αυγούστου 2021 και μέσω Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας, εστάλησαν στην Βόρειο Εύβοια από τον Σύλλογο 7 χαρτοκιβώτια με ρούχα μεταχειρισμένα ως βοήθεια στους πυρόπληκτους.  Περίπου 1 φορά το μήνα, ο Σύλλογος παραλαμβάνει από δωρητές και από ένα κατάστημα του Βόλου ρούχα μεταχειρισμένα, σε άριστη κατάσταση. Τα τρόφιμα μακράς διαρκείας και τα ρούχα καλύπτουν άμεσα μερικές από τις ανάγκες συμπατριωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο Νότιο Πήλιο. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τους δωρητές και δωρήτριες μας καθώς και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών για την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.

 

 1. Πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2022

eφ’οσον συμμετάσχουν ενεργά αρκετά μέλη του Συλλογου, πέραν του ΔΣ, στην υλοποίησή του

 

3.1. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και  Συναυλίες για κοινωνικό σκοπό

 

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «τα Σπάλαθρα» της Αργαλαστής, ο Σύλλογος μας θα διοργανώσει την Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 25 Απρίλη, από τις 11 πμ μέχρι τις 3 μμ ένα Φιλανθρωπικό παζαράκι της Πασχαλιάς στην Πλατεία της Αργαλαστής.

Ο κοινός μας σκοπός είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής που καλύπτει από τη Δράκεια μέχρι το Τρίκερι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ Κα Ελένη Θεοχάρη έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την διοργάνωση.

Για τον ίδιο κοινωνικό σκοπό στήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νότιο Πήλιο, προγραμματίζουμε για τον Αύγουστο μήνα μέχρι 4 συναυλίες αλληλεγγύης με εθελοντές, ερασιτέχνες μουσικούς σε Καλά Νερά, Κάτω Γατζέα, Πινακάτες και Αργαλαστή.

 

3.2. Δημιουργία τράπεζας αίματος

 

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αθλητική Ένωση (AE) 2002, σκεφτόμαστε μα δημιουργήσουμε μια τράπεζα αίματος για Καλά Νερά και περίχωρα. Παρακαλώ το ΔΣ της ΑΕ 2002, εφόσον το επιθυμεί, να έρθει απ ευθείας σε επαφή με την Νίκη Κοντογιάννη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας. Η Νίκη έχει εμπειρία σχετικά με την δημιουργία και διαχείρηση αντίστοιχης τράπεζας αίματος στον Αναπτυξιακό Σύλλογο περιοχής Ψυγείων Αγριάς του οποίου ήταν Πρόεδρος του ΔΣ για πολλά χρόνια.

 

3.3. Καθαρισμός του καλντεριμιού από τα Καλά Νερά μέχρι Πινακάτες την άνοιξη ή το φθινόπωρο

 

Σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Καλών Νερών, Πινακατών, και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι Πινακάτες» είμαστε διατεθυμένοι να καθαρίσουμε με εθελοντές και εθελόντριες κατά την διάρκεια 4 Σαββάτων το καλντερίμι από τα Καλά Νερά μέχρι το γεφυράκι στην είσοδο των Πινακατών.

Θα ενημερώσουμε τυπικά τον Δήμο Νοτίου Πηλίου για την πρωτοβουλία μας.

 

3.4. Προβολή των τεχνών  

 

 • Κοινωνικός Κινηματογράφος «Mini Ciné Καλά Νερά »

Kορονωϊού επιτρέποντος, oι προβολές θα αρχίσουν τον Νοέμβρη κάθε Σάββατο στα γραφεία του Συλλόγου.

Προβλέπεται η προβολή ταινιών ποιότητας του παγκοσμίου κινηματογράφου καθώς και παιδικών έργων.

3.5. Πρωτοβουλίες για προβολή περιβαλλοντικών και άλλων θεμάτων

 

Υπάρχουν σκέψεις για διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επάνω σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, βιολογικής καλλιέργειας και κλιματικής καταστροφής. Ως Προεδρείο του Συλλόγου, θα προγραμματίσουμε συνάντηση μαζί τους στο Πανεπιστήμιο, την άνοιξη, προς υλοποίηση των σεμιναρίων, ευχόμαστε, το φθινόπωρο. Κορονωϊού επιτρέποντος, τα ενημερωτικά Σεμινάρια θα λάβουν μέρος στο νεόκτιστο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών.

 

 1. Χρηματοδότηση του Συλλόγου

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένων εντυπώσεων, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι ο Σύλλογος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη του, καθώς και ιδιώτες, πολίτες, και άφθαρτες ανθρωπιστικές οργανώσεις μέσω δωρεών.

Δεν τυγχάνει χρηματοδότηση από κανένα πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιθυμούμε έτσι να εξασφαλίσουμε την απόλυτη ανεξαρτησία μας.

 

 1. Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείρηση του 2021

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ παρουσίασε τον ισολογισμό του 2021 που έχει εγκρίνει η Εξελεγκτική Επιτροπή.

Το ΔΣ ζητά και πήρε από την Γενική Συνέλευση την απαλλαγή του σχετικά με την οικονομική διαχείρηση  του Συλλόγου για το 2021.

 

 1. Εισηγήσεις περί οικονομικών θεμάτων  

Το ΔΣ εισηγείται στη Γενική Συνέλευση την αύξηση της συνδρομής εγγραφής και της ετησίας συνδρομής από 5 € σε 10 € για το 2022 ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αυξανόμενων εξόδων λειτουργίας του Συλλόγου.

Ζητώ την έγκρισή σας δια ανάταση χειρός. Εγκρίθηκε.

Έχοντας υπόψη ότι τα έξοδα λειτουργίας,  πλην ηλεκτρισμού, του Κοινωνικού Καφενείου εισέρχονται στα 50 € το μήνα το ΔΣ εισηγείται επίσης τον καθορισμό δωρεάς από την 1η Απρίλη  5 € το μήνα από εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που επωφελούνται κάθε μέρα από το Κοινωνικό Καφενείο και την καταβολή 1 € για όσα μέλη προσέρχονται στο Κοινωνικό Καφενείο περιστασιακά, δηλαδή 1 εώς 3 φορές τη βδομάδα. Ζητώ την έγκριση σας δια ανάταση χειρός.  Εγκρίθηκε.

 

 1. Επικοινωνία και προβολή δραστηριοτήτων του Συλλόγου

Δημιουργήσαμε έναν ιστότοπο με διεύθυνση www.skapnp.org και σχεδιάζεται σελίδα Facebook από web designer, φίλο του Συλλόγου στο Βόλο. Στον ιστότοπο που ενεργοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2021 παρουσιάζονται οι δραστηριότητες μας. Αξιοποιούμε αυτό το μέσον επικοινωνίας και πληροφόρησης των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στην Α’ Γενική μας Συνέλευση.»

 

 

 

( Υπογραφές )

Άννα Λ. Κοντογιάννη, Πρόεδρος του ΔΣ                                 Ντίνος Βαρδάκης, Γεν. Γραμματέας του ΔΣ

25ης Μαρτίου, 147

37010 Καλά Νερά Πηλίου,

10.03.2022