Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου 14.11.2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

 

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ)

Kαφέ «Ναυτίλος », Καλά Νερά Πηλίου, Κυριακή 14.11.2021

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Παρόντες

 • Άννα Λ. Κοντογιάννη, Πρόεδρος
 • Κων/νος-Γρηγόριος Δ. Βαρδάκης, Γενικός Γραμματέας
 • Μαρία Δ. Κίτσιου, Ταμίας (παρούσα εν μέρη)
 • Νίκη Λ. Κοντογιάννη, Μέλος
 • Η Αντιπρόεδρος Ελένη Ι. Θεοχάρη βρίσκεται αυτές τις μέρες εκτός Πηλίου.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία.

 

Θέματα ημερήσιας διάταξης

 

Ακολουθεί γενική ενημέρωση από την Πρόεδρο του ΔΣ.

 

1~  Ο αγιασμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Συλλόγου έγινε στις 4.10.2021

2~  Ο Σύλλογος απαριθμεί σήμερα 41 μέλη. Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη να γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη 2022, κορωνοιού επιτρέποντος

3~  Αναφορά προόδου της εκπλήρωσης των επιδιωκόμενων σκοπών του Συλλόγου

 

3.1  Στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ψυχαγωγικών και άλλων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου

 

Κοινωνικό καφενείο και ομάδα γυναικών

Από την 4η Οκτώβρη 2021 λειτουργεί το Κοινωνικό Καφενείο του Συλλόγου κάθε μέρα της βδομάδας εκτός Κυριακής από τις 8 πμ μέχρι 11 πμ για το μέλη του Συλλόγου, ως χώρος κοινωνικοποίησης. Υπεύθυνος του Κοινωνικού Καφενείου είναι ο Γιώργος Κορομηλής. Προσέρχονται, κατά μέσω όρο, 10 μέλη κάθε πρωί ανά 4 συνήθως. Μόνο εμβολιασμένοι που φοράνε μάσκα έχουν πρόσβαση στο χώρο του Συλλόγου. Σερβίρεται καφέ και τσαϊ.

Όσον αφορά τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου, υπάρχει σκέψη από μερικές κυρίες να οργανωθεί ομάδα γυναικών οι οποίες θα ανταμώνουν απογεύματα στα γραφεία του Συλλόγου 1 φορά τη βδομάδα με προτεινόμενες δραστηριότητες την χειροτεχνία και την  αγιογραφία.

 

Κοινωνικό φροντιστήριο

Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

Από την 5η Οκτωβρίου, μαθητής  του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών παρακολουθεί κάθε απόγευμα αφιλοκερδώς 1½ ώρα ενισχυτική διδασκαλία στην νεοελληνική γλώσσα και προπαίδεια από  εθελόντρια εκπαιδευτικό σε συνεννόηση με την δασκάλα του παιδιού στο Σχολείο.

Μαθήματα εισαγωγής στη πληροφορική

Ο Σύλλογος προσέγγισε φορέα Ελλήνων στο Βέλγιο και ευελπιστεί ότι θα βοηθηθεί εντός του 2022 με την δωρεά και αποστολή 6 μεταχειρισμένων computer lap-top από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκμάθηση της πληροφορικής και χρήσης κομπιούτερ προς όφελος μελών του Συλλόγου που το επιθυμούν. Φίλος ηλεκτρονικός επιστήμονας που γνωρίσαμε στις Βρυξέλλες, τώρα συνταξιούχος στον Άγιο Λαυρέντη, είναι διατεθειμένος να διδάξει πρακτικά μαθήματα πληροφορικής στα μέλη του Συλλόγου μια ή και δυο φορές τη βδομάδα αφιλοκερδώς.

Μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής

Θα δημοσιεύσει στο τοπικό τύπο αγγελία σχετικά με την υποβολή στο Σύλλογο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από καθηγητές / τριες αγγλικών και πιάνου με την ευχή οι εκπαιδευτικοί αυτοί να είναι σε θέση να προσφέρουν εθελοντικά μαθήματα στα μέλη του Συλλόγου.

 

Αγορά απινιδoτή

Ο Σύλλογος μέχρι σήμερα συγκέντρωσε 2,005 € από τα οποία τα 1,020 € προήλθαν από τους εθελοντές της οργάνωσης People for Greece του Βελγίου. Κόστος του απινιδoτή 2,160 € με κουτί ασφαλείας.

Η προκαταβολή των 1,000 € πληρώθηκε στις 9 Νοέμβρη 2021 στην « Θεσσαλοϊατρική ΑΕ» του Βόλου με παράδοση του απινιδωτή εντός Ιανουαρίου 2022 που θα τοποθετηθεί στο προαύλιο του φαρμακείου του χωριού.

Θα ανακοινωθεί και θα ακολουθήσει στο διάστημα Γενάρη/Φλεβάρη 2022 ένα ενημερωτικό Σεμινάριο για τη χρήση του απινιδoτή. Εκπαιδευτές θα είναι το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ηλιάνας Κεράνη.  Το Σεμινάριο θα λάβει μέρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τη πληροφορία στους οικείους και φίλους σας.

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από την ΜΚΟ «Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας» να δώσει αφιλοκeρδώς, κατόπιν αίτησης του Συλλόγου, μαθήματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στα μέλη.

Είναι απαραίτητο 8 με 10 μόνιμοι κάτοικοι Καλών Νερών, άνδρες και γυναίκες, να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χειρισμού του απινιδωτή αρχές του 2022.

 

3.2  Προβολή λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τεχνών του Πηλίου

Πρόταση εκδήλωσης του Συλλόγου: Φιλανθρωπικό παζαράκι Χριστουγέννων

 

Υποβάλλαμε πρόταση να συνεργαστεί ο Σύλλογος με το εργαστήρι λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας « Ασορτί », το διαμαντάκι των Πινακατών,  με το οποίο ο Σύλλογος είναι σε επικοινωνία. Το παζαράκι θα γίνει Κυριακή 19/12  11 πμ  με 3 μμ στη προβλήτα Kαλών Νέρων μπροστά στον παραδοσιακό κάρο. Σε περίπτωση βροχής, θα ζητήσουμε την συμπαράσταση της Μαρίας για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πάνω πλατεία του εστιατορίου της. Θα πουληθούν είδη λαϊκής τέχνης από το « Ασορτί » και είδη δώρων από το Σύλλογο για την κάλυψη του υπολοίπου ποσού για την αγορά απινιδωτή για τα Καλά Νερά. Ο Σύλλογος θα ετοιμάσει Δελτίο Τύπου προς τα βολιώτικα ΜΜΕ μερικές μέρες πριν. Θα χρειαστούμε τραπεζάκια και καρέκλες από την Νιρβάνα.

Η πρόταση έγινε δεκτή από το ΔΣ.

 

3.3  Επισιτιστική και ενδυματική στήριξη απόρων

Κοινωνικό παντοπωλείο

Μέσω Νομαρχίας Μαγνησίας, εστάλησαν αρχές Αυγούστου στην Βόρειο Εύβοια από τον Σύλλογο, 7 χαρτοκιβώτια με ρούχα μεταχειρισμένα ως βοήθεια στους πυρόπληκτους.

Περίπου 2 φορές το μήνα, ο Σύλλογος παραλαμβάνει από δωρητές η από ένα κατάστημα του Βόλου ρούχα που καλύπτουν τις ανάγκες συμπατριωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα

 

 • Προβολή των τεχνών  

Κοινωνικός κινηματογράφος

Eντός 2022, και κορονωϊού επιτρέποντος, θα ξεκινήσει η προβολή ταινιών. Μέλος του ΔΣ εισηγήθηκε και την, εν καιρώ, προβολή παιδικών ταινιών. Η πρόταση έγινε δεκτή από το ΔΣ.

 

3.5 Μουσικές εκδηλώσεις /  Συναυλίες αλληλεγγύης για κοινωνικό σκοπό

Ο Σύλλογος δεν θα προχωρήσει στην διοργάνωση της πρώτης του Χριστουγεννιάτικης μουσικής βραδιάς στα Καλά Νερά φέτος λόγο της σοβαρής κατάστασης στη δημόσια υγεία. Το ίδιο θέμα απασχολεί το Σύλλογο αργότερα και μάλλον δεν θα λάβει μέρος ούτε η μουσική βραδιά του Καρναβαλιού 2022 που είχαμε σκεφτεί στα Καλά Νερά.

Για τον Αύγουστο 2022, ο Σύλλογος προγραμματίζει την διοργάνωση μέχρι 5 συναυλιών  αλληλεγγύης με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για τις ανάγκες αγοράς ιατρικού εξοπλισμού για το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τα Αγροτικά Ιατρεία του Πηλίου που βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του, από τη Δράκεια μέχρι το Τρίκερι. Διαθέτουμε κατάλογο αναγκών ιατρικού εξοπλισμού που μας έστηλε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Όσον αφορά τους τόπους διοργάνωσης των συναυλιών του επομένου καλοκαιριού σκεφτόμαστε :

 • τη παραλία Καλών Νερών
 • το Λιμανάκι της Κάτω Γατζέας
 • την Πλατεία των Πινακατών
 • την Πλατεία της Αργαλαστής και
 • την Πλατεία του Λαύκου.

Ένα μέρος των καθαρών εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Συλλόγου.  H πρόταση έγινε δεκτή από το ΔΣ.

 

3.6 Πρωτοβουλίες για προβολή περιβαλλοντικών και άλλων θεμάτων

Υπάρχουν σκέψεις για ενημερωτικά σεμινάρια από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως Προεδρείο του Συλλόγου, θα προγραμματίσουμε συνάντηση μαζί τους, την άνοιξη του 2022 στο Πανεπιστήμιο, προς υλοποίηση των σεμιναρίων, κορονωϊου επιτρέποντος, το φθινόπωρο του 2022.

Προτεινόμενα θέματα :

 • Η μόλυνση του Παγασητικού Κόλπου: τι μπορούμε να κάνουμε ;
 • Το μέλλον του ελαιώνα του Πηλίου: εγκατάλειψη ή αξιοποίηση ;
 • Η ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου: προβλήματα και βιώσιμες (οικολογικές) λύσεις
 • Η πανδημία του κορωνοϊού: πορεία και καταστολή

Πέραν αυτού, υπάρχει ιδέα, αν γίνεται και με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, για ανάληψη πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό με εθελοντές και σήμανση του καλντεριμιού από τα Καλά Νερά μέχρι τις Πινακάτες.

Oι προτάσεις έγιναν δεκτές από το ΔΣ.

 

4 ~  Επικοινωνία με δημόσιους φορείς και προβολή δραστηριοτήτων του Συλλόγου

Εθυμοτυπική συνάντηση της Προέδρου του ΔΣ με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή θα προγραμματιστεί εντός των επομένων βδομάδων. Επίσης, δημιουργούμε έναν ιστότοπο με κατάληξη .org και σχεδιάζεται σελίδα Facebook από web designer, φίλο του Συλλόγου στο Βόλο, όπου θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

5 ~ Οικονομικά του Συλλόγου

Όλα τα χρήματα της εγγραφής των μελών καθώς και των ετησίων συνδρομών για το 2021, δηλαδή 420 €, χρησιμοποιήθηκαν ως συμπλήρωμα για την αγορά του απινιδωτή του χωριού διότι οι δωρεές προς τον Σύλλογο για τον ίδιο αυτό σκοπό ήταν ανεπαρκείς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Σύλλογος να αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 90 € το μήνα (φως, κλιματισμός, ύδρευση, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη κλπ)

Πρόταση της Προέδρου προς το ΔΣ :

Να αυξηθεί από 1.1.2022 το κόστος ετήσιας συνδρομής μέλους στα 10 € αντί τα 5 €  που ισχυούν σήμερα. Να αυξηθεί στα 5 η συμμετοχή ανά μήνα εκείνων των μελών που επωφελούνται  κάθε μέρα το Κοινωνικό Καφενείο.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το ΔΣ.

Η πρόταση αυτή του ΔΣ θα παρουσιαστεί, όπως ορίζει το Καταστατικό, για έγκριση στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών που θα γίνει τέλος Φλεβάρη/αρχές Μάρτη 2022 με σκοπό οι συνδρομές να καλύψουν τουλάχιστον το 40% του ετησίου κόστους λειτουργίας του Συλλόγου.

 

20.11.2021

 

(Yπογραφές)

 

 

Άννα Λ. Κοντογιάννη                                        Κων/νος-Γρηγόριος Βαρδάκης