Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου 12.11.2022

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου 12.11.2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

 

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ)

Εστιατόριο «Νιρβάνα », Καλά Νερά Πηλίου, Σάββατο 12.11.2022 ώρα 5:30 μμ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ  

Παρόντες

  • Άννα Λ. Κοντογιάννη, Πρόεδρος
  • Μαρία Δ. Κίτσιου, Ταμίας
  • Κων/νος-Γρηγόριος Δ. Βαρδάκης, Γενικός Γραμματέας
  • Νίκη Λ. Κοντογιάννη, Μέλος

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία.

 

Ημερήσια διάταξη

Εισήγηση της Πρόεδρου προς το ΔΣ σχετικά με τηv δράση του Συλλόγου από την Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2022 και προτάσεις δραστηριοτήτων για το επόμενο 8-μηνο.

 

1~  Μέλη

Ο Σύλλογος απαριθμεί σήμερα 49 μέλη.

Ο ετήσιος αγιασμός των γραφείων  του Συλλόγου έλαβε μέρος στις 31 Οκτωβρίου. Η επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μελών είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Αύγουστο 2023 ώστε να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών.  Συμφωνεί το ΔΣ.

 

2~  Αναφορά προόδου της εκπλήρωσης των επιδιωκόμενων σκοπών του Συλλόγου

2.1  Στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ψυχαγωγικών και άλλων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Νοτίου Πηλίου

 

Κοινωνικό καφενείο και ομάδα γυναικών

Αφού διακόπηκε η λειτουργία του λόγω καλοκαιριού, από την 1η Οκτώβρη 2022 ξανα  λειτουργεί το Κοινωνικό Καφενείο του Συλλόγου, ως χώρος κοινωνικοποίησης, κάθε μέρα της βδομάδας από τις 8 πμ μέχρι 11 πμ για το μέλη του Συλλόγου. Υπεύθυνος του Κοινωνικού Καφενείου είναι ο Γιώργος Κορομηλής. Σερβίρεται καφέ και τσαϊ. Όσον αφορά τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου, ο χώρος είναι ανοιχτός για καφέ και τσαϊ μετά την εκκλησία την Κυριακή, αλλά και όποτε το θελήσουν κατόπιν προσυνεννόησης.

 

Κοινωνικό φροντιστήριο

Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

Από την 5η Οκτωβρίου του 2021, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών παρακολουθούν κάθε απόγευμα αφιλοκερδώς μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην νεοελληνική γλώσσα και προπαίδεια από εθελόντρια εκπαιδευτικό σε συνεννόηση με τις δασκάλες των παιδιών στο Σχολείο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτούργησε και τον Αύγουστο που μας πέρασε. Αυτή τη στιγμή, 3 μαθητές παρακολουθούν κάθε μέρα τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

 

 

Μαθήματα εισαγωγής στη πληροφορική

Ο Σύλλογος προσέγγισε φορέα Ελλήνων στο Βέλγιο και ευελπιστεί ακόμα ότι θα βοηθηθεί εντός του 2023 με την δωρεά και αποστολή 6 μεταχειρισμένων computer lap-top από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκμάθηση της πληροφορικής και χρήσης κομπιούτερ προς όφελος μελών του Συλλόγου που το επιθυμούν.

 

Αγορά απινιδoτή

Ο Σύλλογος τον Μάη 2022 κατόρθωσε να συγκεντρώσει από δωρεές 2,160 € από τα οποία τα 1,020 € προήλθαν από τους εθελοντές της οργάνωσης People for Greece του Βελγίου.

Ο απινιδοτής τοποθετήθηκε στο προαύλιο του φαρμακείου του χωριού τον Ιούνιο, την ίδια μέρα που ο Σύλλογος διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών ένα ενημερωτικό Σεμινάριο για τη χρήση του απινιδoτή με την συμμετοχή της Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας και της Αγροτικής Γιατρίνας του χωριού.

 

2.2  Προβολή λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και τεχνών του Πηλίου

Πρόταση εκδήλωσης του Συλλόγου: διοργάνωση Β’ Φιλανθρωπικό παζαράκι Χριστουγέννων.

Το ΔΣ συμφωνεί ότι το Β’ Χριστουγεννιάτικο του παζαράκι θα γίνει Κυριακή 11 Δεκέμβρη 11 πμ  με 3 μμ εδώ στη παραλία των Καλών Νερών.  Σε περίπτωση βροχής, θα ζητήσουμε την συμπαράσταση της Μαρίας για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πάνω πλατεία του εστιατορίου της. Θα πουληθούν είδη λαϊκής τέχνης, βιβλία και είδη δώρων από το Σύλλογο, αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου (βλέπε § 5).

Ο Σύλλογος θα ετοιμάσει Δελτίο Τύπου προς τα Βολιώτικα ΜΜΕ μερικές μέρες πριν. Θα χρειαστούμε τραπεζάκια και καρέκλες από την «Νιρβάνα.»

 

2.3  Επισιτιστική και ενδυματική στήριξη απόρων

Κοινωνικό παντοπωλείο

Περίπου 2 φορές το μήνα, ο Σύλλογος παραλαμβάνει από δωρητές και δωρήτριες ρούχα που δωρίζονται αμέσως σε απόρους των Δήμων Νοτίου Πηλίου και Βόλου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες συμπατριωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 

2.4 Προβολή  των τεχνών  

Κοινωνικός κινηματογράφος

Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε την προβολή ταινιών στο χώρο του Συλλόγου λόγω του εγκλεισμού.

 

2.5 Μουσικές εκδηλώσεις /  Συναυλίες αλληλεγγύης για κοινωνικό σκοπό

Ο Σύλλογος προχώρησε στην διοργάνωση της πρώτης του Συναυλίας Αλληλεγγύης στις 11 Αυγούστου στα Καλά Νερά για την ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Καλών Νερών.

Οι δωρεές που συγκεντρώθηκαν στους κουμπαράδες αλληλεγγύης στο χώρο της συναυλίας ανήλθαν στα 854,20 € ένα πολύ ικανοποιητικό ποσόν.

Εν όψη των επόμενων συναυλίων, πρόβες από εθελοντές μουσικούς στο χώρο του γραφείου του Συλλόγου γίνονται κάθε βδομάδα ως προετοιμασία για τις μουσικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Σύλλογος,

 

Η πρώτη μας Χοροεσπερίδα ευελπιστούμε πως θα γίνει ανήμερα των Χριστουγέννων Κυριακή 25 Δεκέμβρη, στην «Νιρβάνα.»

Ο σκοπός θα είναι ψυχαγωγικώς, να γιορτάσουμε όμορφα και για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Κατόπιν συζήτησης, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το ΔΣ ήταν ότι, σχετικά με την ημερομηνία, η τελική απόφαση θα παρθεί μαζί με τους ιδιοκτήτες της Νιρβάνας, αρχές Δεκέμβρη, έχοντας υπόψη το σοβαρό οικονομικό ρίσκο του εστιατορίου σε περίπτωση απουσίας ενδιαφέροντος και ανταπόκρισης του κοινού για τις 25/12.

 

Υπήρχε και σοβαρή σκέψη του ΔΣ για Χοροεσπερίδα του Συλλόγου το Σάββατο της Αποκριάς, δηλαδή στις 25 Φλεβάρη 2023, σε περίπτωση που δεν θα πραγματοποιηθεί η Χοροεσπερίδα τα Χριστούγεννα.

 

Για το καλοκαίρι του 2023, ο Σύλλογος προγραμματίζει την διοργάνωση 3 συναυλιών  αλληλεγγύης με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες 3 χωριών του Πηλίου.   Όσον αφορά τους τόπους διοργάνωσης των συναυλιών του επομένου καλοκαιριού, η Πρόεδρος του ΔΣ εισηγείται:

  • το Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών για την ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου
  • το Λιμανάκι της Κάτω Γατζέας για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
  • την Πλατεία των Πινακατών για κοινωνικό σκοπό που θα καθορίσουν το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Για τις 3 συναυλίες θα ζητηθεί οικονομική στήριξη από το Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το ΔΣ συμφωνεί.

 

2.6 Πρωτοβουλίες για προβολή περιβαλλοντικών και άλλων θεμάτων

Λόγω του εγκλεισμού δεν έλαβαν μέρος οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί στην προηγούμενη συνάντηση του ΔΣ.

Έχοντας υπόψη το χρόνιο πρόβλημα της δημόσιας καθαριότητας στα Καλά Νερά που ανέφεραν στο Σύλλογο αλλοδαποί τουρίστες καθώς και της έλλειψης ανακύκλωσης από τους δημότες και από τον Δήμο, το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:

Πρώτον, να προσεγγίσει το ΔΣ τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Καλών Νερών Κώστα Γραμμένο ώστε να πληροφορηθεί ο Σύλλογος σχετικά με το πως λειτουργούσε με επιτυχία το πρόγραμμα ανακύκλωσης επί θητείας του και με την συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών.

Δεύτερον, να αποστείλει η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου γραπτές εισηγήσεις στον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου.

 

3 ~  Επικοινωνία με δημόσιους φορείς και προβολή δραστηριοτήτων του Συλλόγου

Εθιμοτυπική συνάντηση της Προέδρου του ΔΣ με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή δεν έγινε ποτέ παρά το ότι το ζήτησε 2 φορές. Η πρώτη φορά γραπτώς και την δεύτερη, τηλεφωνικώς. Η γραμματεία του Δημάρχου δεν επανήλθε ποτέ στο αίτημα μας.

Ο Σύλλογος δημιούργησε  έναν ιστότοπο με διεύθυνση www.skapnp.org και σχεδιάζεται σελίδα Facebook από web designer, φίλο του Συλλόγου στο Βόλο, όπου θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

4 ~ Οικονομικά του Συλλόγου

O Σύλλογος αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 60 € το μήνα (ρεύμα, κλιματισμός, ύδρευση, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη κλπ).

Μέχρι σήμερα μόνο 14 από τα 49 μέλη του Συλλόγου έχουν καταβάλει την ετήσια, για το 2022, συνδρομή των 10 €.

Γι’ αυτό και η ανάγκη του Συλλόγου να συγκεντρώσει χρήματα μέσω της λαχειοφόρου αγοράς στην γιορτή των Χριστουγέννων 2022 ή της Αποκριάς 2023 στην «Νιρβάνα.»

 

                                                                                            Καλά Νερά Πηλίου, Σάββατο  12.11.2022

 

Άννα Λ. Κοντογιάννη  (υπογραφή)

Κων/νος- Γρηγόριος Δ. Βαρδάκης  (υπογραφή)

 

********